Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2013 16:23 - Луканов вместо гинекологът на промяната е просто заблудена акушерка
Автор: lydianov Категория: Политика   
Прочетен: 2801 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Трудно можем да отгатнем, от гледна точка на човешката история, как ще бъде третирано случилото се на 10-ти Ноември 1989г. Със сигурност ние сме пред този факт: вътрешен партиен акт, приличащ на придворен преврат, непосредствено превърнат в държавен такъв.

Това изненадва дори най-информираните, с изключение на преките участници. По думите на тогавашния директор на ЦРУ за случилото се в СССР, че ръководената от него институция е знаела за теглото на всяка пломба в зъбите на членовете на Политбюро на КПСС, но не бе предвидена разрухата на „Социализма”. Да, така е, когато Горбачов започва Перестройката в СССР, но със сигурност, имаха в тази мощна институция, готовност за действие по отношение на случилото се на 10-ти Ноември в нашата страна.

Докато, категоричен съм, не бива да се изясняват историческите процеси с конспирационна хипотеза, наивно е да допускаме, че тайните служби , включително и ЦРУ, са се задоволили с ролята на наблюдател. Неочаквано, и до сега продължава да не е осветлено до край поверяването на Андрей Луканов кормилото на промените, лансирани от МММ[1] като реформи. Казвам, че не е осветлено до край, защото партийното ръководство, след приемането на оставката на Тодор Живков, на най-високия държавен пост избра Петър Младенов, а във високите етажи на партията силно се обсъждаше възстановяване на Александър Лилов на ръководния пост.

Народът, в и от чието име политиците във всички времена обличат техните действия, бе съпроводен на улицата и площадите в стриктно определени митингови форми. Едните митинги с червени знамена, другите със сини. И на едните, и на другите бяха издигнати лозунги и подхвърлени възгласи, целящи конфронтация по всякакви възможни несъществени въпроси, различни от реалните проблеми, пред които стои, и страната, и държавата, и цялото общество. А за предстоящи промени в държавното устройство и публичната собственост се приема кабинетен подход, задколисни съглашения. Народът да обсъжда, да се кара, да се разделя по отношение КОЙ е на сформираната кръгла маса и къде е седнал, дори КОЙ по кого е стрелял, плюл и т.н., но в никакъв случай да не взема отношение по това КАКВО се обсъжда.

Не толкова просто може да бъде управляван процес, чиято цел е широки народни маси да се разделят с реални привилегии. ПесентаРазвод ми дай - вземи панелите... трабанта...
image
на площада включва всеки в забавлението и предизвиква овации, но когато трябва да се прибират панелите са нужни за подслон и лицата на митинга едва ли биха могли да предложат мечтаните по-луксозни жилища. И мерцедесът е по-хубав от трабанта, но когато го няма? След прозвучаването на тази песен започнах да търся моите приятели от СДС – уви, никой не ще да ми даде панелката си, а по отношение на трабанта всеки бе съгласен, стига да му дам моя Датсун. А когато казвах, че в песента няма такова условие, почти всички бяха убедени, че ще добавят към това, което имат това, за което мечтаят. Никой не е подозирал, че ще плаща с това, което има за това, което никога няма да го притежава. Американската мечта ще си остане мечта. Въпросът е да бъде поддържана тази илюзия, поне до три дена след смъртта ;)

МММ работеше, за да утвърждава мечти, но властимащите знаеха, че само с мечти в главата не е достатъчно. Затова трябва да бъде предизвикана и задълбочена колкото е необходимо обикновения човек да няма инструментариума да защити статута си и да брани досегашните си превилегии. Изведнъж в заводите възникна недостиг на пари за заплати; на пазара не стигаха стоките, и то от първа необходимост; инфлацията изяждаше главоломно покупателната способност на личните пари.

Луканов, който вменява в себе си ролята на гинеколог, изражда промяната. Една година по-късно бива свален от изпълнителната власт с масови протести, до такава степен подреден, че да не го виждаме сега повече, отколкото една заблудена акушерка.

 

                                               А. Лидиянов
Тази публикация е част от поредица, целяща дискусия на тази страница



[1] Мощната манипулативна машина




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lydianov
Категория: Бизнес
Прочетен: 952357
Постинги: 90
Коментари: 560
Гласове: 186
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930