Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2013 16:23 - Служебният кабинет е последният възможен конституционен изход
Автор: lydianov Категория: Политика   
Прочетен: 2043 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.07.2013 09:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  

image

Д-р А. Лидиянов

Независимо от чувството в средите на дребния и средния бизнес, че личността на президента е продукт на управленския модел Борисов – Цветанов – Николай Младенов, бихме искали да действа подобаващо на президент, олицетворяващ единството на нацията. Той е единственият, който може да осигури конституционен изход от задълбочаващата се криза като оформи служебен кабинет, чиято политика, освен че гарантира ЧЕСТНИ и демократични избори,

 извършва конкретни действия, поставящи начало на решаването на проблемите, предизвикали протестите.

Консултациите, с парламентарно представените политически сили, са законосъобразно действие. Но ограничаването на консултациите с тях и с тези граждански структури, наложени от кабинет Борисов през последните три години, ще произведе немощен кабинет, който няма да е различен от кабинета в оставка.

Въпреки ограничените правомощия на служебния кабинет, той би могъл, в рамките на действащото законодателство, да задейства механизми, които както да смъкнат напрежението, така и да покажат волята за промяната на този модел на управление, който води до геноцид в обществото и икономиката.

Имитацията на диалог с гражданско общество може да бъде съпроводена със затихване на протестите на улицата, но в последствие може да предизвика изригване на недоволство в по-големи мащаби.

Ние, в Съюза за стопанска инициатива, предупредихме за „творческата” имитация на социалния диалог многократно, както се вижда и от стенограмите на заседанията на НСТС, за което едва ли тогава някой ни повярва. Дори отразяването на нашата позиция в медиите беше ограничена.

Оставката на кабинет Борисов е в резултат на политика, превърнала държавата в заложник на кръг от едрия капитал, за което предупреждавахме многократно. Този капитал, фаворизиран от правителството монополизира, както пазара, почти толкова и представителството на работодателските организации. От тук възникват опасенията ни, че от евентуално проведени консултации от президента да не предоставят на него нищо друго, освен интереса на същите, които са генерирали социалното напрежение. Вслушването в интереса на монополистите, независимо в каква нова опаковка ще бъде лансиран, ще доведе до изригване на социално недоволство, което ще постави президентството в не по-различно положение от това, в което бе до вчера управляващият легитимен кабинет. А по-лошото – ще задълбочи кризата, чиито изход едва ли някой може да предположи до къде ще ни доведе.

Едно трябва да е ясно – ако ние, малките и средните фирми, не бяхме докарани до фалит чрез, или задушаването на пазара, или рекетирането от властимащи, децата ни нямаше да излизат на улицата, защото щеше да бъде в нашите възможности да им осигурим ангажираност, и в образователните заведения, и работни места.

Служебният кабинет, който не разкрива преплитането на престъпния едър капитал със заемащи възлови позиции в управлението и не започва със законови мерки да преустанови тази практика, няма да бъде припознат като различен от кабинета в оставка.

Надяваме се, че на президента му е ясно, че в средите на бизнеса има едър капитал, ангажиран с националните интереси, различен от този кръг, който е хранилка на модела, наложен от кабинет Борисов.

Има икономисти, различни от тези, които са лансирани като „икономистите” и президента ги познава, или от коктейлите в първокласните хотели, или от кулоарите на властта през последните години.

Имаме политици, различни от тези, които се „пребоядисаха” и влязоха в средите на неговата партия.

Има юристи, различни от корумпираните, чиито кадровик е Цветан Цветанов.

Имаме интелектуалци и експерти във всички области, различни от тези, с които доскорошните управници попълниха своите албуми.

Има стотици хиляди български предприемачи в малки предприятия, квартални магазини и т.н., които няма как да избягат на островите и биха задействали икономиката и повишили заетостта при положение, че видят в действията на президента воля за промяна.

Действия, които смъкват банковите лихви, осигуряват по-широк достъп на малкия и средния бизнес към европейските програми и държавните и общински поръчки, и озаптяват фаворизираните монополисти, биха могли да бъдат предприети в рамките на действащото законодателство и приетият от този парламент бюджет. Такива действия са оформени в резултат на изследвания и в нашия съюз.

Лансирането на тезата, че служебния кабинет не би могъл да решава проблеми, експортира кризата на следващото Народно събрание, което вместо да стабилизира държавното устройство, ще се окаже пред единствен изход да насрочи следващи предсрочни избори.

 

 

Председател на Комисията по Данъчна политика към ССИ

Д-р Аднан Лидиянов

Публикация, отразена в сайт-а на Софийска Търговско-Промишлена Камара. Можете да намерите линк-а към новината тук

Още по темата: http://www.dalsiat.com/showstat.php?id=458
Други подобни статии: 
http://www.dalsiat.com/index.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lydianov
Категория: Бизнес
Прочетен: 944093
Постинги: 90
Коментари: 560
Гласове: 186
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031