Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2012 09:15 - Независимостта в услуга на фаворизираните от властта
Автор: lydianov Категория: Бизнес   
Прочетен: 3478 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 02.07.2013 09:17


Като учен не би трябвало да ме провокира лансирането, както на идеите на управниците, така и на изразители на позицията, обслужваща управляващите кръгове от господствуващия капитал. От началото на т.нар. Преходен период сме свидетели все на провалени опити да имаме медии – трибуни на гражданското общество, и то поради обективни фактори, между които не на последно място е възпрепятстването на утвърждаване на структури на гражданско общество ( Бел. на ред. Надяваме се, че това не се отнася за „Търговски вестник“, който винаги е давал трибуна на различни мнения). Това моделира до голяма степен, както политическата опозиция на управляващите, така и всякаква опозиция във всички области. Медиите са и жертвата и средството за това моделиране.

Тези думи, които изглеждат като клишета, са провокирани от негласния спор между икономистите, чиито израз е последната публикация на проф. Иван Ангелов в „Търговски вестник” по отношение на лансираните в националните медии като „независими икономисти”. Изявленията на т.нар. „независими икономисти” представляваха поредната лъжлива новина, както на националните медии, финансирани от данъкоплатеца, така и на контролираните медии от приближените до властта кръгове от едрия капитал. В правото си е проф. И. Ангелов не само да се възмощава от тях, а и да претендира за авторско право за някои от техните твърдения. Аз дори не смятам, че е нужно да занимавам читетелите на „Търговски вестник” с техните твърдения, които не представляват нищо друго, освен поредния опит да създадат изкуствен дебат, който засенчва належащия, който е на дневен ред, както за дребния и среден бизнес, така и за обедняващите граждани.

Затова бих искал да се спра на това, което предполагам, че по-истински отвращава, както проф. Ангелов, така и всеки икономист, който е ангажиран с общонационалните български интереси – а именно целта, която извади тази група на медийната сцена. Но преди това две думи по отношение на „независимостта” на „колегите”:

1.Трудно разбираема е необходимостта на един учен от подобна класификация или определеност. Ако имат предвид, че изявленията им не са поръчкови с такова определение едва ли постигат целта си. Ако целят да се самоопределят като група учени, необяснимо е защо избягват от принадлежността си към „Отворено общество”, на което е наложен някакъв имидж в този преходен период, през който няма гражданин, на който да не му тежи платената скъпа цена на държавните експерименти в икономиката;

2.Научните истини в обществените науки в даден момент обслужват определени интереси, въпросът е в ползата на чии слоеве и/или групи, и/или общности са тези интереси. Затова икономиста, който обяви позиция с твърдение, че е независим, меко казано е толкова смешен, колкото твърденията на един политик, че не се интересува от властта.

Какво целяха т.нар. „независими икономисти” – продължителите на явлението от последните години с прякора„Ангеловци”[1]?

Хронология от близките месеци:

-На 27-ми Декември 2011г. на заседанието на НСТС неочаквано в коментара си на предложението на ССИ, зам. мин. - председател г-н Дянков, без да поиска спиране на стенографирането[2] предложи следващата среща на НСТС да се посвети на обсъждането на формата, в който ще се обсъждат високите банкови лихви;

-Два дни по-късно - на 29.12.2011г. г-н Дянков „посмя” да спомене това в сутрешния блок на БТВ /http://btvnews.bg/1106929500-Simeon_Dyankov_Lihvite_moje_da_padnat.html/. Реакцията не закъсня. След вероятно не малко обаждания на премиера, час по-късно, последния смъмри публично г-н Дянков, но не пряко за лихвите, а за изказването му по адрес на министър Найденов. /http://btvnews.bg/457651620-Dyankov_si_zaminava_predi_Naydenov_zaradi_napravena_otsenka.html/. Тогава писах „Това е умен ход на премиера, дано да удовлетворява Асоциацията на търговските банки”.

-На 13-ти Февруари тази година на дневен ред на заседанието на НСТС г-н Дянков в отговор на поставен от нас въпрос, обясни, че е отказал на Асоциацията на търговските банки среща извън формата на НСТС. В същия ден мин.-председателят Борисов ги прие на среща, в резултат на която се формира обща работна група между тях и Министерство на финансите. Пред медиите изразих възмущението си от среща на мин.-председателя с представители на който и

да е бранш, които заобикалят НСТС /http://www.dalsiat.com/CLIP/LydianovDjidjevNSTS13022012/NSTS13022012.mp4/.

-След повече от две години от първото ни писмо[3] и няколко месеца от второто[4] предложенията ни намериха място в дневния ред в точка формулирана: „Предложения на ССИ за предприемане на пазарни мерки за осигуряване на достъп за финансиране на малките предприятия”.

-На същата среща на 22-ри март 2012г. единодушно бе взето решение в НСТС да се сформира Комисия за разработване на необходимите мерки за реализацията на предложените идеи, включително за намаляване на банковите лихви.

През целия този период сме свидетели на:

-Пренебрегването от любящите властта медии на дебата по въпроса за високите банкови лихви и достъпа на дребния и средния бизнес към финансиране;

-Подмяната на истинския дебат с повърхностен и формален. Обществеността бе проглушена от изявите на Левон Хампарцумян[5], който „пищеше” срещу опита за сваляне на лихвите с административни мерки. Като такива бяха лансирани идеите на г-н Дянков, които окачествихме като правилна стъпка по пътя, който би трябвало да бъде извървян до край. Ние – авторите на гореспоменатите писма, и предполагам всеки отговорен икономист, сме наясно, че с административни мерки не се свалят лихвите. Нашите предложения са цялостен пакет, който предвижда държавна интервенция на пазара: пазарни механизми, които анулират картелното действие на банките на вътрешния пазар; премахват пречките пред достъпа на дребния и средния бизнес към държавните и общински поръчки; отпушват широкия достъп към европейски програми за финансиране;

-Възпроизвеждане на скандали и скандални теми, които окупират дискусионните и сутрешните блокове на електронните медии и попълват първите страници на печата;

-Съратниците на г-н Георги Ангелов от „Отворено общество” и близките му институции активно се включиха в майсторски поведеното хоро. Уж „независими”, „носители на гражданска позиция”, „водещи икономисти” и т.н. не издържаха дори да не озаглавят статии с меко казано несериозни заглавия, между които и „Колко точно вреди Тристранката?

Затова, за разлика от проф. И. Ангелов, не смятаме, че с „независимите икономисти” може да се води научен спор. Не защото не зачитаме тяхната позиция, нито поради съмнението ни в тяхната компетентност. А просто, защото, за разлика от тях, ние или сме забранени в някои медии, или поради успеха на тези, които диктуват темите в медиите да отстранят нашата позиция от фокуса на обществото.

Докато се шири чалгата, както в политиката, така и в науката, няма да се изморим и няма да загубим оптимизма си, че ще успеем да изградим съвременна европейска държава, в която независимите от фаворизираните кръгове от едрия капитал ще бъдат припознати от народа, без да се нуждаят сами да класифицират себе си. 

 

Член на НСТС

Член на Софийска търговско-промишлена камара

Председател на Комисията по данъчна политика към ССИ: д-р Аднан Лидиянов[1] Прякорът произлиза от Георги Ангелов –„ Отворено общество”

[2] Както поиска мин.-председателя г-н Бойко Борисов на 05.10.2010г.

[3] Писмото от ССИ, подписано от д-р Теодор Дечев, доц. д-р Алексей Петров и моя милост /http://news.ibox.bg/news/id_850993498/

[4] Писмото е връчено лично на зам. мин.-председател г-н Дянков /http://ssi-bg.net/?b=art&art=369/

[5] Председател на Асоциацията на банките в България, обвинява противниците си, че не разбират от финанси, а заслепен от прожекторите на сутрешните блокове забравя, че е дипломиран инженер-химик.

Линк към новината:  http://www.scci.bg/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=7123&mode=thread&order=0&thold=0 


Още по темата: http://www.dalsiat.com/showstat.php?id=436
http://www.dalsiat.com/showstat.php?id=421
Други подобни статии: http://www.dalsiat.com/index.html
Гласувай:
0
01. анонимен - Банките се оправдават с пазарния регулатор
18.05.2012 09:31
Вашето становище? Нима БНБ не вижда вихрещата се спекула? Понякога банките едностранно променят договорености и по свое усмотрение, повишават лихвите по кредитите, както и "таксите" по обслужването им. Какво следва от тук на сетне?
цитирай
2. анонимен - Осъдени банки
18.05.2012 10:35
Вече има практика за осъждане на банка за едностранно увеличение на лихвата по-вече отпуснати кредити. Това ще помогне на кредитополучателите да си получат надвзетите суми в едно със законната лихва (10%+ОЛП на БНБ). Ето и линк към страницата на човек който събира съдебните решения осъдили банките за произвола им: http://plamen1967.wordpress.com/woncases/
цитирай
3. lydianov - За БНБ накратко
18.05.2012 11:38
В началото на мандата на ГЕРБ са притискали Иван Искров да подаде оставка
/ http://www.glasove.com/ivan-iskrov-podade-ostavka-no-ostava-na-posta-2742 /, а след това парламентарната група на ГЕРБ го преизбра за същия пост / http://www.glasove.com/preizbraha-ivan-iskrov-za-upravitel-na-bnb-904 /. Ето защо управителят на една от най-значимите институции в историята на съвременната българска държава - БНБ е в услуга на Кабинет Борисов, в който влиятелен кръг е проводник на банков картел.
Проблемът не е само в таксите и произвола, които си позволяват банките, а главно във високите лихвени нива. Банките в милата ни родина действат по начин не мога да намеря за него аналог, освен в описания от Шекспир Лихварят Шайлок в пиесата "Венецианският търговец".
цитирай
4. анонимен - generic levitra
23.10.2012 09:12
If you want to buy levitra use keywords [url=http://onlinelevitrabuy.com/#5524]cheap levitra online[/url], <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#7269>buy levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#4243 online
цитирай
5. анонимен - buy viagra online 2172
24.10.2012 02:59
[url=http://viagrastorehere.com/#fhocc]viagra online[/url] - <a href=http://viagrastorehere.com/#sbvhz >generic viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#edhnb viagra online
цитирай
6. анонимен - payday loans 512 20896
24.10.2012 08:52
[url=http://paydayloansveryquickly.com/#10283]payday loans[/url] - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#8944>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#12773 payday loans
цитирай
7. анонимен - levitra online 17075
24.10.2012 14:30
[url=http://levitrastorehere.com/#xltqv]levitra online[/url] - <a href=http://levitrastorehere.com/#ddzjm >cheap levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#fcjfx buy levitra online
цитирай
8. анонимен - buy kamagra online 19245
25.10.2012 04:26
[url=http://kamagrastorehere.com/#wmpgk]buy kamagra online[/url] - <a href=http://kamagrastorehere.com/#evaqd >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#htaai kamagra online
цитирай
9. анонимен - buy cialis 637 14373
26.10.2012 01:54
[url=http://buycialisonlinesafe.com/#5638]buy generic cialis[/url] - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#4536>generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#17906 cialis online
цитирай
10. анонимен - payday loans online 20260
28.10.2012 01:43
[url=http://directlenderloanshere.com/#qjarq]payday loans online[/url] - <a href=http://directlenderloanshere.com/#gwhiq >payday loans online</a> , http://directlenderloanshere.com/#rnief direct lender payday loans
цитирай
11. анонимен - need your help
29.10.2012 21:52
http://cheapviagraqual.com | [url=http://cheapviagraqual.com/#7903]cheap viagra[/url] | <a href=http://cheapviagraqual.com/#7149>cheap viagra</a>
цитирай
12. анонимен - cheap viagra 8647
03.11.2012 08:54
[url=http://ordercheapgenericviagrahere.com/#vehjw]cheap viagra[/url] - <a href=http://ordercheapgenericviagrahere.com/#ftmnx >viagra online</a> , http://ordercheapgenericviagrahere.com/#glbwx cheap viagra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lydianov
Категория: Бизнес
Прочетен: 557165
Постинги: 89
Коментари: 560
Гласове: 185
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031