Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2011 16:03 - Комуникацията е проблем на настоящото управление.
Автор: lydianov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1862 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.07.2013 09:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Един от сериозните проблеми на това управление, ако оставим на страни преплитането му с престъпния едър капитал чрез емблематични негови личности, е владението на необходимата комуникация в публичното пространство.

Необходимата комуникация е нещо различно от действията на министър-председателя в публичното пространство, които безспорно, като че ли, се харесват на множеството от народа ни.

Точно заради този проблем вместо диалог с политически сили, граждански структури, дори с тези, които осигуриха парламентарно мнозинство, всеки спорен въпрос генерира напрежение и завършва със сблъсък. Така е и с лекарите, и със земеделците, и т.н., стигайки до настоящия със Синдикатите.

Диалогът предполага градивност и налага на всяка участваща в него страна предварителна готовност за компромис. Ако една от причините, които прави това управление неспособно на такъв диалог липсата на управленски опит и компетентността за държавността в културата на повечето от мнозинството, начина, по който са постигнати изборните резултати се явява като допълнителен фактор, засилващ тази немощ за необходимата комуникация.

След като се споразумяха двата Синдиката за единни действия и по отношение на предвидените съкращения в БДЖ и въвеждането от следващата година на увеличение на възрастта за пенсиониране, изпълнителната власт не предвиди друго, освен мероприятия, с които да демонстрира имитация на необходимия диалог. Така бе срещата на премиера с двата синдиката на 23.11.2011г. и тъй двата синдиката обявиха напускането на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, поради това, че се ръководи от зам.-мин. председателя Дянков, изпълнителната власт „изобрети” изход със свикване от премиера на заседание на НСТС на следващия ден.

Липсата на държавност се състои в погазването на законността в действията на държавниците. Жалко, ако самия премиер знаеше, че той не би могъл да свика НСТС, докато, по закон, тази институция за социален диалог се ръководи от вице-премиера Дянков. А законната алтернатива – чрез подписка от членовете на НСТС. За да изглеждаме добронамерени, с риск да сме наивни, ще приемем, че това е гаф и премиерът не е знаел, за което би трябвало да очакваме някой от обслужващите министър-председателската институция, да поеме отговорност. Така или иначе, ако беше минало това заседание, щеше да е поредния циркаджийски номер, с който управленското мнозинство осигурява формално лепенката за законността на своето действие.

Странното е това, което се случи на самото заседание на НСТС. Докато представителите на синдиката КТ „Подкрепа” изразиха позицията си и напуснаха заседанието, президента на КНСБ г-н Димитров, хем изрази становище, че не приема заседанието за легитимно, хем предложи да бъдат обсъждани по-рано предложени от тях промени в Кодекса на труда.

Докато преди влизането в сградата на Министерски съвет г-н Димитров пред журналистите потвърди, че това не е заседание на НСТС, а среща с премиера, на излизане пред същите журналисти, неразбираемо защо, обвини д-р Дечев във „взривяване” на заседанието.

От стенограмата на заседанието може да се види, че изказването на д-р Дечев не целеше нищо друго, освен осветляването, както на правния аспект на нелигитмното заседание, така и евентуални неблагоприятни последици от това. Дечев се извини поради лични причини за напускането на заседанието и по молба на премиера, той спря пред вратата да чуе от г-н Борисов думите му, с които той прекрати заседанието. Да, думите на Дечев изразяват нашата позицията в Съюза за стопанска инициатива /ССИ/. Позицията, която целеше да се сложи край на тази политика на това управление, която наред със съсипване на икономиката и ликвидирането на дребния и средния бизнес, погазва законността.

В медиите четем, че като че ли само г-н Симеонов /БТПП/ е дошъл за заседание на НСТС. Вероятно е така, защото дори г-н Огнян Донев /КРИБ - доближената работодателска организация до управляващите/, в личен разговор преди заседанието, изрази очакването си той да председателства заседанието, след като председателят Дянков отсъства. Уви, той не позна. В разбирането на управляващите за нашата държава като министъ-председателска (вместо парламентарна, както е по Конституция) не се допуска в присъствието на премиера друг да ръководи.

За днес областни управители поканиха местните представители на работодателите и синдикатите – членуващи в НСТС - за заседание да обсъждат социалния мир. След като правителството признава, че има социално напрежение, не е ли неоправдано свързаните с него медии да заглушат предупреждаващите гласове, от които е и нашия глас в ССИ.

Ето и моето изказване без монтаж, както е отразено в Канал 3:

на 8:55 мин. – Дечев;

на 18:27 мин. – моя милост.

http://www.dalsiat.com/CLIP/NSTS24112011.flv

или

http://www.dalsiat.com/CLIP/NSTS24112011.avi

Други подобни: 
http://www.dalsiat.com/index.html




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lydianov
Категория: Бизнес
Прочетен: 944326
Постинги: 90
Коментари: 560
Гласове: 186
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031